Til indhold
Det kan være en god idé at gå nye veje med jobsøgningen. Se hvordan Community Strategist Maria Morre fik foden indenfor på jobmarkedet med en praktikplads.

Når du søger job, skal du formidle, hvem du er, og hvad du kan til din kommende arbejdsgiver. Vi har samlet gode råd og inspiration til, hvordan du kommer tættere på drømmejobbet.

Book cv- og ansøgningstjek

Du kan få tjekket dit cv og din ansøgning af en karrierekonsulent over telefonen. Samtalen tager 15 minutter og kan bookes online. Du forbereder dig til samtalen ved at læse og følge de anbefalinger til cv og ansøgning, som står højere oppe på siden.

Cv- og ansøgningstjek


Kortlæg dine kompetencer, find inspiration i DM's skabeloner til cv og ansøgning, forbered dig til jobsamtalen og brug DM's karriererådgivere. Det er nogle af de gode råd, der kan hjælp dig på vej i jobsøgningen.

Skabeloner til cv og ansøgning

Der findes ingen faste opskrifter eller solide modeller, når du skal skrive en ansøgning. Men her er nogle anbefalinger, som kan hjælpe dig godt på vej.

Din ansøgning er der, hvor du skriver dig ind i jobbet og fortæller, hvorfor du er den mest relevante kandidat. Ansøgningen er dit salgsbrev og skal adskille sig fra cv'et ved forklare, hvordan du kan bruge din fortid – cv'et – fremadrettet. Din ansøgning skal ikke være dit cv i prosaform.

Skabelonen indeholder en række anbefalinger til, hvordan du skriver en ansøgning.

Download skabelon til ansøgning (Word)

Hvor ansøgningen er dit salgsbrev, er cv'et din argumentation – at du kan det, du lover.

Dit cv kan opbygges efter to formater – det klassiske kronologiske eller det kompetenceopdelte. De to cv-formater tager sig forskelligt ud og bruges ofte i forskellige sammenhænge. Uanset hvilket format du vælger, er det vigtigste, at du gør det så let for modtageren at læse og afkode dit cv. Det må ikke se ud, som om du forsøger at kamuflere manglende kompetencer.

Klassisk cv

Du bør benytte det klassiske cv, når dine kompetencer konkret kan kobles til din erhvervserfaring. Med udgangspunkt i skabelonen, kan du sætte dit eget præg med alternative layouts, animationer og grafik. Men sæt dig ind i din målgruppe og overvej, hvordan dit valg af form kan styrke dit budskab og ikke flytte opmærksomheden fra det.

I skabelonen er der en række anbefalinger til, hvordan du kan udfylde dit cv.

Download skabelon til klassisk cv (Word)

Kompetence-cv

Det kompetenceopdelte cv bliver især anvendt i situationer, hvor du gerne vil fremhæve dine opnåede kompetencer. Det vil især være i situationer, hvor du ikke har så meget erhvervserfaring, fx som nyuddannet, eller hvis du ønsker at skifte til en væsentlig anderledes branche. Du kan sætte dit eget præg på skabelonen, men hav altid målgruppen for øje, så layoutet understreger dit budskab.

I skabelonen er der en række anbefalinger til, hvordan du kan udfylde dit cv.

Download skabelon til kompetence-cv (Word)

 • Kompetenceafklaring

  Når du skal i gang med at søge job, er det en fordel, at du først kortlægger dine kompetencer og får sat ord på dem. Når du har sat ord på dine kompetencer, kan du nemmere bruge dem som argumenter i din ansøgning.

  Kortlæg dine kompetencer

 • Reference og anbefaling

  Som en del af din jobsøgning er det vigtigt, at du får styr på dine referencer og anbefalinger. Ofte vil du blive spurgt om det i ansøgningsprocessen eller i forbindelse med en jobsamtale.

  Læs mere om referencer

 • LinkedIn og netværk

  Brug LinkedIn til at skabe synlighed over for potentielle arbejdsgivere eller samarbejdspartnere. DM giver dig 8 råd til at bruge din LinkedIn-profil aktivt i din karriere.

  Læs de 8 råd til LinkedIn

  Læs mere om netværk

 • Jobsamtalen

  Du er blevet indkaldt til jobsamtalen, fordi du er kvalificeret og har en interessant profil, som virksomheden gerne vil høre mere om. Til jobsamtalen får virksomheden mulighed for at vurdere din personlighed og kemien mellem dig og din kommende arbejdsgiver. Din forberedelse er vejen til at give et overbevisende indtryk.

  Forbered dig til jobsamtalen