Til indhold

Medarbejderudviklingssamtale (MUS)

Medarbejderudviklingssamtale (MUS) fungerer som en blanding af en evaluering af det forgangne år og en plan for det kommende. For at få mest muligt ud af din MUS er det vigtigt, at du forbereder dig og kender rammerne for samtalen.

Ofte får du et skema, når du bliver indkaldt til MUS. Skemaet skal du bruge til at forberede dig, og det giver dig samtidig en idé om, hvad du kan forvente, at din leder har forberedt sig på.

Skal du ikke til MUS med den chef, som fungerer som din faglige leder i hverdagen, kan det være en god idé forberede sig ud fra de mål, der er i afdelingens, instituttets eller institutionens strategi.

Derudover er der andre måder, du kan forberede dig på til samtalen – også hvis du ikke får noget skema.

Sådan forbereder du dig

Brug skemaet til at prioritere, hvad der er vigtigst for dig at tale om, for ofte går tiden hurtigt, når man først er i gang med samtalen. Find også gerne sidste års MUS-skema eller referat fra samtalen og se, om der er noget, du gerne vil følge op på i år.

Uanset, hvordan dit MUS-skema ser ud, kan du med fordel forberede dig på disse fire spørgsmål:

Hvilke opgaver/samarbejdsrelationer:

  • har du, som du godt kan lide?
  • har du, som du godt kunne tænke dig?
  • har du, som du gerne vil af med?
  • har du ikke og er heller ikke interesseret i?

Herefter planlægger du strategisk dine svar på spørgsmålene i MUS-skemaet, så de understøtter, hvor du gerne vil hen. Det kan fx handle om hvilke arbejdsopgaver, du vil have fremover, hvem du ønsker at arbejde sammen med, og dine ønsker og behov, når det handler om efteruddannelse. Hvis du ønsker tid eller penge til efteruddannelse, kan det være en god idé at forberede din chef på forhånd.

Følg op på samtalen

Efter samtalen kan det være en god idé løbende at følge op på det, som du og din leder aftalte. Det kan fx være, når nye opgaver skal fordeles, eller når du skal skabe dig tid til efteruddannelse.

Kontakt DM

Har du brug for sparring omkring MUS, kan du kontakte DM.

Kontakt DM